Автор Тема: Притчи  (Прочитано 4352 раз)

Taras_777

• ВИП
  • Аксакал
  • Спасибо
  • -> Вы поблагодарили: 5583
  • -> Вас поблагодарили: 21785
  • Респект: +1017/-0
  • Все Буде УКРАІНА
Притчи
« Ответ #30 : 29 Апрель 2025, 21:30:25 »

Хто б міг подумати, що Сократ — мудрець, відомий своїм розумом і спокоєм — щодня жив поруч із вибуховим характером, гнівом і гучними сценами? Його дружина була відома гострим язиком, владним характером і постійним невдоволенням. Щоранку вона буквально виганяла його з дому, і лише із заходом сонця він повертався.
Спойлер   :
Попри її непросту вдачу, Сократ ніколи не говорив про неї з осудом. Навпаки — з повагою і вдячністю. Він зізнавався, що багато чого навчився саме завдяки їй. Адже тільки в такому щоденному хаосі він по-справжньому збагнув: мудрість — у мовчанні, а щастя — в спокої.
Одного разу, коли Сократ спілкувався з учнями, дружина почала, як завжди, лаяти його. Та цього разу вона вилила йому на голову воду. У відповідь філософ лише витер обличчя і спокійно сказав: “Після такого грому дощ був цілком очікуваним.”
Історія завершується драматично. У черговий спалах емоцій, коли Сократ знову зберігав тишу, її серце не витримало. Інфаркт став фатальним. І навіть тоді філософ залишався в гармонії з собою.
Її ім’я загубилось у століттях. А його спокій — став легендою. Ця історія — не про страждання, а про силу внутрішньої рівноваги, гідності та філософії життя. Вона нагадує: іноді найбільший учитель — це не той, хто лагідний, а той, хто змушує нас гартуватись.
Дякую автору за цю історію, що звучить як притча.
" Когда нет мира  -  плохо  всем. Дайте миру шанс"  Джон Леннон.

Taras_777

• ВИП
  • Аксакал
  • Спасибо
  • Все Буде УКРАІНА
Притчи
« Ответ #31 : 19 Май 2025, 14:25:42 »
Притча про лева й черепаху.

Про силу, яка не у реві, а в доброті.
У розпал засухи савана стогнала під палючим сонцем.
Трава зів’яла, звірі ховались у тіні, все живе завмерло в очікуванні бодай подиху вітру.
Спойлер   :
Старий лев — колись грізний, величний — йшов знайомою стежкою, де раніше легко здобував здобич.
Та тепер його лапа була тяжко поранена — у бійці з буйволом він отримав глибокий поріз.
Кожен крок давався з болем, кров капала на потріскану землю.
Він намагався дістатись до річки, але сили залишали його.
Він упав. Гарчав. Але навіть власний голос зраджував.
Він розумів: без допомоги — не виживе.
Але хто в савані ризикне підійти до пораненого лева?
Антилопи — втекли.
Гієни — сміялись у кущах.
Слони — просто відвернулися.
Бо колись лев був джерелом страху.
І тепер, у слабкості, він залишився наодинці.
І лише одна... черепаха.
Стара. Повільна. Майже непомітна.
Вона обережно підійшла.
— Не бійся, я не зачеплю тебе, — прошепотів лев. — Але ти мені не допоможеш.
— Можливо, — відповіла черепаха. — Та я спробую.
Вона повзала весь день.
Носила воду у панцирі.
Знаходила вологу кору.
Збирала листя й стелила їх під голову лева.
І день за днем… залишалась поруч.
Лев вижив.
Рана загоїлася.
Сили повернулись.
І коли він зміг піднятися —
він схилив голову перед черепахою.
— Ти врятувала мене не силою.
А терпінням, турботою… і справжньою відвагою.
Минуло кілька місяців.
Лев знову став володарем савани.
І ось одного дня почув крик —
орел підняв у небо черепаху, прийнявши її за камінь.
Вона безпорадно борсалася в його кігтях.
Лев миттєво кинувся на скелю, заревів так, що навіть небо здригнулося.
Орел злякався й випустив здобич.
Черепаха впала в траву — налякана, але жива.
— Ти мене врятував… — прошепотіла вона.
— Ми рівні, — відповів лев.
— Ти навчила мене:
велич — це не в реві.
Це — у вчинках, які ти робиш,
навіть коли ніхто не бачить.
Мораль:
Не має значення, наскільки ти сильний чи великий — настане день, коли тобі знадобиться той, кого ти раніше не помічав.
Справжня доброта — без гучних слів, без розрахунку — повертається саме тоді, коли вона найбільше потрібна.
І часто — від тих, від кого ти цього ніколи б не чекав.

Taras_777

• ВИП
  • Аксакал
  • Спасибо
  • Все Буде УКРАІНА
Притчи
« Ответ #32 : 04 Июнь 2025, 14:25:21 »
Повчальна притча для тих, хто багато дбає про інших і забуває про себе

Повчальна притча для тих, хто багато дбає про інших і забуває про себе. Їм важко сказати "ні".
Є люди, які звикли більше брати — вони сприймають інших як джерело ресурсів. А є навпаки — ті, хто постійно віддає: дбає, підтримує, гріє всіх довкола, інформує Ukr.Media.
Спойлер   :
Але істина, як завжди, десь посередині. Якщо весь час лише віддавати, вас можуть просто "виснажити" — нічого не залишиться для себе. Якщо ж постійно брати й нічого не давати у відповідь, джерело допомоги рано чи пізно вичерпається.
Немає сенсу себе обманювати: доросла людина зазвичай відчуває, де саме в неї перекіс. Можливо, ви надто розчиняєтеся в інших і забуваєте про себе. А, може, навпаки — настав момент подумати, що пора віддячити тим, хто вам допомагав, бо надто довго жили лише споживаючи.
Притча, яку я наведу нижче, присвячена саме тим, хто не шкодує себе. Їм важко сказати "ні", у них постійно болить голова за когось іншого і з приводу їхніх проблем. Але коли вони стикаються з власним головним болем, то махають на неї рукою. Нема коли, якось потім… Але ось це потім так і не настає.
Отже, ось ця стара притча.
Якось учні посперечалися між собою, чи потрібно присвячувати себе турботі про інших або, перш за все, дбати про себе і вибудовувати своє життя. Були ті, хто ратував за безкорисливість і службу на благо людей. Були ті, хто наполягав на тому, щоб спочатку вибудувати своє життя, зміцнити здоров'я. А, коли будуть сили — у міру можливості допомагати іншим.
Учитель почув їхню суперечку, але не озвучив жодної думки.
- Як же так, Майстре, — здивувався найбадьоріший учень, — Я думав, що ти скажеш, що сенс життя у служінні людям.
- Я не буду вам давати жодної відповіді. Кожен із вас сам повинен зробити вибір. Завтра я вам просто когось покажу, думаю, це допоможе вам визначитися.
Настав ранок. Майстер повів учнів до покинутого будинку. Будинок уже давно заріс чагарниками, травою. На його території жили мавпи.
Вони бігали, стрибали, пили воду з струмка, їли банани.
Серед них учні помітили найбруднішу мавпочку. Ця мавпочка збирала вошей з шерсті своїх одноплемінників. В одного, в другого, в третього… І так далі. І за старими великими мавпами вона доглядала, і за маленькими.
Після того, як вона їм почистила спину і голову, ті втікали по своїх справах: веселитися, їсти банани.
- Подивіться, сказав один з учнів, — Ця мавпа про все дбає, але вона найбрудніша і худа. На її шерсті найбільше вошей, тільки чомусь їй їх ніхто не збирає.
- Так, а ще до неї перебігають воші від тих, кого вона чистить, — підхопив інший учень.
- Дивіться і робіть висновки, — сказав Майстер. — Ця мавпа бачить вошей інших, постійно намагається всім допомогти. Але подивіться на їхнє стадо. Збоку відразу видно, що саме їй потрібна допомога в першу чергу. У неї не залишається сил на себе. Звичайно, доброчесність і людяність потрібні, я вас завжди цьому вчу. Але дуже хочу, щоб у вас перед очима назавжди залишився образ цієї мавпи. Думаю, він вам допоможе в житті дотримуватися у всьому балансу.
Будьте людяними, співчутливими, але завжди пам'ятайте цю грань.

http://https://ukr.media/world/466767/
« Последнее редактирование: 04 Июнь 2025, 14:29:26 от Taras_777 »