У них вийшло: як Сінгапур звільнився від тотальної корупції і чому для України це питання виживання.
За останніми соціологічними дослідженнями українці називають корупцію головною загрозою для держави. Війна - на другому місці.
]І я продовжую вивчати приклади країн, яким вдалося викорінити корупцію. Сьогодні - Сінгапур. Країна, де я неодноразово бувала, спілкувалася з політиками й бізнесом, і навіть проводила інвестиційну конференцію, презентуючи можливості України. Тому це не «теорія з підручника», а досвід, який я бачила на власні очі.
СІНГАПУР ДО: УКОРІНЕНА КОРУПЦІЯ
Сьогодні Сінгапур — країна-лідер з найнижчим рівнем корупції у світі. Але так було не завжди. Після здобуття незалежності країна загрузла у корупції. Купівля голосів, незаконне фінансування виборів, лобіювання через пожертви фракціям, продаж рішень у парламенті. Правоохоронні органи - корумповані та неефективні. Антикорупційне законодавство — діряве, з десятками лазівок. Чиновники легко «пояснювали» походження майна подарунками. Знайомо, правда?
ТОЧКА ЗЛАМУ
Все змінив прихід до керування країною людини, яка не прийшла красти. Лі Куан Ю — лідер, який кардинально змінив Сінгапур і перетворив його на одну з найбагатших і найефективніших держав світу.
ЩО ВОНИ ЗРОБИЛИ, А НЕ ІМІТУВАЛИ:
1. Запроваджено реальне верховенство права. Без «недоторканних». За корупцію сідали і міністри, і високопосадовці.
2. Чесна оплата чиновників, прив’язана до середньої зарплати в бізнесі. Це знищило головний аргумент дрібної корупції і зробило чесну роботу вигіднішою за крадіжки.
3. Було введено презумпцію винності для чиновників: якщо ти живеш не за доходами — пояснюй. Не пояснив — відповідай. Доведена корупція означала конфіскацію майна, а не умовний строк.
4. Законодавство очистили від колізій і двозначностей. Корупція була чітко визначена — без «сірих зон» і «творчих трактувань».
5. Нульова толерантність у суспільстві. Подарунки перестали бути «традицією», а стали ганьбою.
6. І нарешті — радикальне спрощення процедур. Менше чиновників і підписів — менше можливостей для хабарів.
Лі Куан Ю чітко сформулював причину успіху: «Потрібні сильні лідери й рішучість карати всіх порушників без винятків». Відчули різницю з українською реальністю? Того, що зробив Сінгапур - достатньо, щоб зрозуміти головне: корупцію можна і треба викорінити!