📅 26 жовтня 1972 року,53 роки тому, пішов із життя геніальний український інженер, винахідник і мрійник — Ігор Іванович Сікорський.
Йому було 83. І він встиг здійснити те, про що людство мріяло століттями.
✈️ Хлопчик, який мріяв про небо
Народився Ігор Сікорський 25 травня 1889 року в Києві в родині науковців. У 12 років він уже створив свій перший гвинтокрил із гумовим приводом.
Це було лише дитяче захоплення — але саме з нього почалася історія, яка змінила авіацію назавжди.
Після навчання в Київському політехнічному інституті та технічній школі в Парижі Сікорський створив у 1911 році літак “Сікорський-2”, який встановив світовий рекорд швидкості з екіпажем — 111 км/год.
Всього він розробив понад 15 типів літаків.
А вже у 1913 році народився «Руський витязь» — перший у світі чотиримоторний літак.
За рік — «Ілля Муромець», перший у світі важкий бомбардувальник і пасажирський літак.
🌍 З України — до Америки
Після революції 1917 року Ігор змушений був залишити батьківщину. У 1919-му він емігрував до США, маючи лише кілька доларів у кишені.
У 1923 році заснував Sikorsky Aircraft, що згодом стала легендою світової авіації.
🚁 Батько сучасного гелікоптера
У 1939 році він створив VS-300 — перший стабільний одногвинтовий вертоліт.
Уже в 1942 році модель R-4 стала першим серійним гелікоптером у світі.
Ці машини:
• рятували поранених на війні,
• піднімали людей із морських аварій,
• доставляли продовольство в зони катастроф,
• перевозили усіх президентів США: від Ейзенгауера до Трампа!
Його винаходи змінили уявлення про те, якою може бути авіація — не лише бойовою, а гуманною.
💬 “Я не хотів, щоб мої машини несли смерть. Я хотів, щоб вони рятували життя.”
Це кредо стало сенсом його роботи.
Сікорський створював не просто техніку — він створював надію.
🙏 Людина віри
Ігор Сікорський був глибоко духовною людиною. Щодня починав із молитви, писав книги про поєднання науки й віри, допомагав створити православну церкву Святого Миколая в Стратфорді (США).
У всіх інтерв’ю наголошував:
«Я українець. І цим пишаюся». 🇺🇦
🧬 Спадщина
✅ Його ім’я носить Київський політехнічний інститут і аеропорт «Київ».
✅ Його компанія Sikorsky Aircraft і сьогодні виробляє гелікоптери (частина Lockheed Martin).
✅ Його машини літають у небі, а його мрія — живе в серцях інженерів по всьому світу.
💭 Ігор Сікорський — це доказ того, що українець може змінити хід світової історії.
Навіть якщо починаєш із кількох доларів у чужій країні — але з великою вірою в Бога, працю й людство.