Автор Тема: Спілкуємось українською!  (Прочитано 74486 раз)

Taras_777 и 4 Гостей просматривают эту тему.

Taras_777

• ВИП
  • Аксакал
  • Спасибо
  • -> Вы поблагодарили: 5686
  • -> Вас поблагодарили: 22181
  • Респект: +1027/-0
  • Все Буде УКРАІНА
Спілкуємось українською!
« Ответ #930 : 20 Июнь 2025, 15:17:11 »

Українець, який зупинив дві найнебезпечніші епідемії людства!
Його ім’я майже не згадують у підручниках. Але в Індії його вшановують як національного героя.
Володимир Аронович Хавкін – народився 15 березня 1860 року в Одесі у скромній єврейській родині. Навчався в університеті, де був активним учасником громадських і наукових рухів, що призвело до кількох виключень через політичні вподобання
Однак саме завдяки підтримці відомого академіка Іллі Мечникова зміг повернутися до науки.
У 1888–1889 роках Хавкін емігрував до Швейцарії, а згодом до Парижа, де працював у Пастерівському інституті. Там він уперше розробив вакцину проти холери – не побоявся випробувати її на собі в липні 1892 року
Попри відмови Російської імперії й деяких європейських країн, британський уряд підтримав його, і він здійснив масову вакцинацію в Індії, врятувавши десятки тисяч людей
У 1896–1897 роках Хавкін створив і протичумну вакцину, також протестувавши її на собі. Цей прорив дозволив заснувати лабораторію в Бомбеї (згодом Інститут Хавкіна), де протягом кількох років було випущено мільйони доз вакцин
За свою працю він отримав численні нагороди — серед них орден Індійської імперії від королеви Вікторії та медаль вузу Ліверпуля
Попри це, на батьківщині його іменем нині названі вулиці в Одесі та Бердянську, а в Індії його шанують як «махатму» – «велику душу»
" Когда нет мира  -  плохо  всем. Дайте миру шанс"  Джон Леннон.

Taras_777

• ВИП
  • Аксакал
  • Спасибо
  • Все Буде УКРАІНА
Спілкуємось українською!
« Ответ #931 : 20 Июнь 2025, 21:42:25 »

У XI столітті Київ був одним із найбільших і найрозвиненіших міст Європи. За часів Ярослава Мудрого в ньому проживало близько 50 тисяч людей — більше, ніж у Лондоні чи Парижі того часу. Місто мало потужні укріплення, кілька кам’яних храмів (найвідоміший — Софія Київська), бібліотеки, школи та судову систему. Саме в Києві ще в 1037 році була заснована перша відома публічна бібліотека на наших землях. А діти князів і бояр здобували освіту не гіршу за європейську — з вивченням грецької, латини, права і літописання.
Іноземні посли та купці приїжджали сюди не з поблажливості, а з повагою — підписувати угоди, шукати союзників, домовлятись про шлюб. Київ був політичним і культурним центром, де перетинались релігії, ідеї й товари зі Скандинавії, Візантії, Кавказу і Сходу. Це не вигадка — це наша документована історія.

Taras_777

• ВИП
  • Аксакал
  • Спасибо
  • Все Буде УКРАІНА
Спілкуємось українською!
« Ответ #932 : 21 Июнь 2025, 12:22:37 »

СБУ передала музею один із багаторазових морських дронів Sea Baby, який успішно виконав кілька бойових місій та пройшов понад 4000 км по Чорному морю.👇

« Последнее редактирование: 21 Июнь 2025, 13:53:31 от григ1955 »

Taras_777

• ВИП
  • Аксакал
  • Спасибо
  • Все Буде УКРАІНА
Спілкуємось українською!
« Ответ #933 : 21 Июнь 2025, 14:39:13 »

Чи знали ви, що найстарішим містом України вважається Кам’янець-Подільський? Його історія сягає ще VI століття! Фортеця, що височіє над каньйоном Смотрича, вражає навіть сучасного глядача. Місто зберегло в собі сліди різних культур — української, польської, вірменської. Тут кожна вулиця дихає легендами. Кам’янець — це місто, де оживає історія. І воно досі стоїть, наче камінь, на якому тримається дух нації.

Taras_777

• ВИП
  • Аксакал
  • Спасибо
  • Все Буде УКРАІНА
Спілкуємось українською!
« Ответ #934 : 22 Июнь 2025, 09:52:07 »

Сподіваюся, що дехто прочитає це й задумається:
чому ми так часто віддаємо перевагу речам другорядним,
а сім’ю - відсовуємо на другий план.
Спойлер   :
Змія вкусила курку. Отрута почала розходитися по її тілу.
Курка, страждаючи, шукала прихистку у своєму курнику.
Але інші кури, злякавшись, що отрута пошириться на всіх,
вигнали її - замість підтримати.
Курка вийшла - кульгаючи, з болем.
Але не найбільше від укусу,
а від того, що її відштовхнули свої - саме тоді,
коли вона найбільше потребувала тепла й розуміння.
Вона пішла в ніч - з гарячкою, зі сльозами,
тягнучи лапку,
а за нею лишалося лише мовчання.
Кури дивилися, як вона зникає за горизонтом.
Дехто мовив:
- Нехай іде… все одно помре далеко від нас.
Коли вона зникла з очей, деякі вже чекали в небі хижих птахів.
Чекали кінця.
Час минав.
Минуло багато днів, і до курника прилетів колібрі. Він приніс звістку:
- Ваша сестра жива. Вона в печері, далеко звідси.
Вижила, але втратила лапку.
Їй важко знаходити їжу. Вона потребує вашої допомоги.
Запала тиша. А потім - відмовки:
— Я не можу, я несусь…
— Я шукаю кукурудзу…
— Я мушу доглядати за своїми пташенятами…
Усі, одна за одною, сказали: ні.
Колібрі полетів назад до печери - без допомоги.
Час знову минув.
Згодом він повернувся ще раз. Цього разу - з болючою правдою:
- Ваша сестра померла.
Одна, в печері.
Ніхто її не обійняв. Ніхто не попрощався. Ніхто не оплакав.
Тоді на курник впав тягар.
Жаль, що стискає більше, ніж будь-яка отрута.
Ті, хто нісся - зупинились.
Ті, хто шукав зерно - відвернулись.
Ті, хто стерегли малечу - замовкли.
— Чому ми не пішли раніше?..
— Чому ми мовчали?..
І вже не зважаючи на втому, на відстань, на сили -
всі рушили до печери. Зі сльозами. З пізніми словами.
Але було вже надто пізно.
В печері вони не знайшли курку.
Знайшли лише записку:
«У житті багато людей не перейдуть і через дорогу, щоб допомогти тобі, доки ти живий…
Але пройдуть пів світу, щоб поховати тебе, коли помреш.
Бо більшість сліз на похоронах - не від болю.
Вони - від провини і жалю.»

🕊️ Цінуйте тих, хто поруч. Не відкладайте любов «на потім».

Taras_777

• ВИП
  • Аксакал
  • Спасибо
  • Все Буде УКРАІНА
Спілкуємось українською!
« Ответ #935 : 22 Июнь 2025, 12:18:54 »

ЦАРСТВО НЕБЕСНЕ
14 МІЛЬЙОНАМ УКРАЇНЦІВ,КОТРІ ЗАГИНУЛИ У ДРУГІЙ СВІТОВІЙ НА ФРОНТАХ, У РІЗНИХ АРМІЯХ,У КОНЦТАБОРАХ, У ТИЛУ!

Ось і тут про нас не забувають. Штат Вісконсін США.

Спойлер   :
« Последнее редактирование: 22 Июнь 2025, 14:27:44 от григ1955 »

Taras_777

• ВИП
  • Аксакал
  • Спасибо
  • Все Буде УКРАІНА
Спілкуємось українською!
« Ответ #936 : 23 Июнь 2025, 14:54:50 »

Тут жили Люди❤️‍🩹
У Києві вже більше 30 Поранених.
Під завалами ще можуть перебувати мешканці Будинку.
На даний час семеро Загиблих💔
Всі Цивільні. Всі мирні Кияни, які просто спали у своїх Квартирах.
Що на це скаже Світ?
Да Нічого. Вони вже навіть не висловлюють свою Стурбованість😔
Тому єдина надія - на наше ППО та ЗСУ.
А ще, під час тривоги ходіть будь ласка до Укриття.
Повірте, це може зберегти вам Життя.

Taras_777

• ВИП
  • Аксакал
  • Спасибо
  • Все Буде УКРАІНА
Спілкуємось українською!
« Ответ #937 : 23 Июнь 2025, 21:08:28 »

Учора я побачив сцену, яка зворушила до глибини душі. Почувши тихий удар у вікно, я виглянув надвір і побачив горобця, що лежав нерухомо на терасі. Поруч стояла інша пташка — його пара. Вона не злітала, не відходила — просто залишалася біля нього.
Я на мить відвернувся. А коли знову подивився, побачив щось, що змусило моє серце завмерти: жива пташка лягла поруч, пригорнулась так, щоб їхні голови торкались одна одної. Вона заплющила очі й завмерла, мовби вирішила: краще померти поруч, ніж залишитися на самоті.
Ця сцена змусила мене задуматися, наскільки глибокими можуть бути зв’язки — навіть серед птахів. Як іноді любов важливіша за саме життя.
У світі, що навчає нас невпинно бігти вперед, змагатися, досягати й не озиратися, ми все частіше забуваємо про головне — про близькість, про зв’язок, про любов.
Ми вимірюємо успіх тим, що накопичили, а не тим, наскільки глибоко любили.
А між цими двома маленькими пташками була проста, але глибинна істина:
любов — найцінніше, що ми маємо.
Коли вона йде — частина нас хоче піти разом з нею.
Можливо, саме цього бракує світові — здатності зупинитись і залишитись поруч, триматись за руку, не йти, навіть коли все навколо каже: «рухайся далі».
Бо природа не рахує ні грошей, ні перемог. Вона цінує тільки зв’язок.
Якби ми вчились у цих пташок… Можливо, нам було б легше згадати, що справді важливе. І знайти дорогу назад — до себе, до інших. До справжнього.

Taras_777

• ВИП
  • Аксакал
  • Спасибо
  • Все Буде УКРАІНА
Спілкуємось українською!
« Ответ #938 : Сегодня в 11:11:36 »

Золота монета Київської Русі 988 рік.
Маса монети на фото: 4,36 г; 3,98 г.
Нормативна маса: ~4,2 г. Нормативний діаметр: ~21 мм.
З експозиції Державного Ермітажу: ОН-Р-Аз-13 та ОН-Р-Аз-16.
Опис монети (вершини букв до центру):
На лицьовому боці зображено портрет князя, що сидить на троні, у шапці з підвісками, на голові - хрест із крапок. Ноги виконані непропорційно. У правій руці хрест, ліва рука лежить на грудях. Біля лівого плеча князя тризуб - княжий знак Рюриковичів. Зверху півколом напис: "ВЛАДИМИРЪ НА СТОЛ" (Володимир на престолі). Навколо подвійний ободок із крапок. Відомо про дев'ять монет із таким написом.
На зворотному боці присутнє погрудне зображення Христа: у лівій руці Євангеліє, а права витягнута вперед. Зверху півколом напис: "IСУСЪ ХРИСТОСЪ". Навколо подвійний ободок із крапок.
Слово "златник" з'явилося пізніше, справжня назва цих монет невідома.

Taras_777

• ВИП
  • Аксакал
  • Спасибо
  • Все Буде УКРАІНА
Спілкуємось українською!
« Ответ #939 : Сегодня в 14:48:30 »
189 днів полону
витримала ця мужня дівчинка.
Анна Олсен «Рижуля»,
бойова медикиня 36-ої бригади морської піхоти.

«Найважча частина з полону була в Таганрозі. Коли нас відправили туди, пройшли так звану прийомку. Дівчат серед тюремників не було взагалі. Ці чоловіки нас роздягнули повністю. Ми мали через кабінети проходити: там їм треба нігті, там ДНК, відбитки пальців, там списують кожне твоє татуювання, кожен шрам. Ти це все робиш голий. Тобі дають речі, які можна було в три дулі замотати, щоб вони на тобі трималися. Мені на мій 44-й розмір видали 62-й.
Часто російські кадрові військові просто брали тебе, як кошеня, за шкірку, і штовхали. Дівчата влітали в плитку й розбивали голови. А вони сміялися.
Навіть елементарне — покупатися, поїсти, поспати, поговорити — заборонялося. Бувало таке, що ми могли стояти цілий день. Не мали права навіть голову піднімати або ходити. Якщо вони чули, що говориш чи рухаєшся — могли зайти в камеру, витягнути тебе і побити. І потім, як кошеня, взяти і закинути назад і кажуть: «Стій». Бували такі зміни, які навпаки не дозволяли вставати. Кожна камера була розрахована на певну кількість осіб, і там була така маленька лавочка залізна, вбита в підлогу. Ти маєш на ній просто сидіти. Не можна рухатися, навіть якщо ноги затекли.
Усі росіяни ходили в балаклавах. Дуже боялися, що ми їх запам’ятаємо.
Давали 5 хвилин на те, щоб поїсти. Бувало таке, що їжа або геть холодна, або як окріп. Наче спеціально перегрівали. Або ж квашена капуста, полита оцтом. Ми закидали в себе цю їжу, тому що треба, щоб вижити, але дуже боліли животи. У багатьох дівчат було здуття, вони могли взагалі не їсти, лиш попили води, шматок хліба і все.
Моральний тиск почався, напевно, на місяць четвертий полону.
По їхньому телебаченню було вже сказано, що України вже немає взагалі, Київ, Миколаїв, Одеса - там вже Росія скрізь.
Найбільше запам'яталося за моє татуювання в скандинавській тематиці. Прізвище в мене теж скандинавське, й мені почали розповідати за те, що я якийсь розвідник чи снайпер американський. Й вони моє тату ошпарили окропом.
На початку також плакала, як і всі дівчата Але потім, знаєте, приходить
просто глуха, тупа ненависть до них і байдужість, тобі все одно, що з тобою станеться. Сидиш, дивишся на них і думаєш:» Боже, які ж ви просто ущербні люди».
Під час обміну був епічний момент: ідуть наші дівчата, худі, брудні, в чужих речах і нам назустріч ідуть їхні полонені, які були в нас в полоні – відгодовані, помиті, вибриті, зі своїми. Вони йдуть і їм соромно дивитися нам в очі. Ми йдемо з гордо піднятою головою, нас зустрічають з комфортабельними
автобусами, а їх повантажили в ті ж машини, в яких нас привезли,
звичайні військові камази. І ти думаєш: оце різниця, коли моя країна тебе любить.»

Незламна й горда
Анна Олсен

Він був у полоні важкопораненим,
проте зберіг силу духу.
Владислав Жайворонок,
боєць «Азову».
Отримав поранення в ніч з 15 на 16 травня. Він ще встиг доповісти командуванню,
а потім почалася просто фантастична історія його порятунку.
«Моє тіло збиралися класти у пакет, бо як мені пізніше розказували, пульс вже не дуже прощупувався. Не дала мене покласти до 200-тих анастезіолог Ніна. А з нею психологиня Настя. Настя почала бігати питати, хто може здати кров, а Ніна допитувалася у мене, майже несвідомого, групу і резус. Диво, але я відповів.
Кілька хлопців стали у чергу. В них взяли кров. Перемішали її в банці і шприцом залили в мене. Це працює. Виявляється, це працює. Далі мене зашили. Антисанітарія повна, штукатурка від обстрілу сиплеться. Пиляли кістку на нозі радянською пилкою по металу — ржавою. Я в хірурга пізніше спитав: правда це чи ні. Він зніяковів: я її, каже, спиртом протер. Я думав, що зі мною жартують. Виявляється ні. Пізніше мені навіть фото цієї пили з червоною ручкою надіслали. Зашивали синьою ліскою. Але, якщо насправді, хірург зробив неймовірну роботу у тих умовах і з такими підручними засобами. Хірурги «Азовсталі» — це просто боги.»
Вже буквально за кілька годин після ампутації на «Азовсталі» Владислава в числі інших поранених вивезли до Новоазовська. А звідти вже в Донецьк.
У донецькій лікарні «Вікіпедія» провів декілька місяців.
«За всіма правилами і протоколами я не мав вижити. Ніхто й не думав, що виживу: у Донецьку після того, як я прийшов до тями, лише на шостий день (і то після допитів) мені почали колоти якісь антибіотики. Давали їх вряди-годи, температура понад тиждень трималася на рівні 40 градусів. Я не знаю, як мій мозок взагалі витримав. Доти зрідка робили перев’язки, мастили йодом – не більше. Чекали, що помру.
Але мій випадок – справді унікальний, бо виявилося, що навіть цього було достатньо, щоб я вижив. Хлопці з менш серйозними пораненнями не вижили, а в мене, попри те, що ми всі там сиділи голодні, без медичної допомоги, почало все загоюватися.Диво, що я там не згнив.
А ще я дивом повністю не осліп, бо пораненим оком взагалі ніхто не займався. Але окрім відсутності медичної допомоги, нас ще катували фізично. Зокрема, встромляли голки в рани, катували водою. Наглядачі болгарками зрізали тату. Чинили психологічний тиск, розповідаючи про те, що всі нас покинули, війну вже програно, а ми нікому не потрібні.»
Після лікування й реабілітації вдома бере участь в акціях за звільнення полонених.
“Я справді пишаюся тим, що втратив ногу та зір на одне око саме в бою, зі зброєю в руках захищаючи Маріуполь, а не п’яним у якомусь ДТП. І ми всі там, на “Азовсталі”, були готові померти. Можливо, хтось вважає, що незалежність країни не вартує особистого життя, здоров’я. Але це не так. За свою державу необхідно боротися будь-якою ціною!

Стійкість і відвага
Владислав Жайворонок
« Последнее редактирование: Сегодня в 14:53:50 от Taras_777 »