Автор Тема: Спілкуємось українською!  (Прочитано 50403 раз)

Taras_777

• Аксакал
  • Спасибо
  • -> Вы поблагодарили: 4307
  • -> Вас поблагодарили: 17525
  • Респект: +891/-0
  • Все Буде УКРАІНА
Спілкуємось українською!
« Ответ #675 : 27 Ноябрь 2024, 11:03:20 »

МЕНІ ПРИСНИЛАСЬ МАМА НА ПОРОЗІ

Мені приснилось якось у дорозі,
Як я останній раз виходила з воріт –
В сльозах стояла мама на порозі,
Немов, прикована й дивилась сумно вслід.

Вона тоді зі мною так прощалась…
Себе винити буду все життя своє -
Чому вернутись я не догадалась.
Ця думка спокою і нині не дає.

А мама не могла тоді признатись,
Що скоро, зовсім скоро вже покине нас…
Могли б ми з нею ще раз обійнятись,
Прощатись треба, як востаннє, кожен раз.

Та хто про це в дитинстві може знати?
Картину цю вже бачу стільки літ -
Стоїть в сльозах вся мама коло хати
І я з валізами біля її воріт…

Коли збиратись будете в дорогу,
Я вас благаю, люди, не спішіть!
Огляньтеся, верніться до порогу
І своїх рідних ще раз обійміть.

Щоб серце потім не пекло від болю
За те, що з ними попрощатись не змогли
І не винили – ні життя, ні долю,
Що неуважними до них колись були.

А, щоб ніколи ви не відчували
Гіркого присмаку вини і каяття –
Я прошу, вас, аби не забували
Тепло віддати своїм рідним – за життя.
(Ірина Валь)

Зустрілись дві сестри у лісі на дорозі,
Мінялися місцями, вже пора.
Одна — як золото, то була ніжна Осінь,
А друга — біла і сувора. То Зима.

Їх погляди схрестились. Не здавалась
Сестриця Осінь, бо ще листопад.
"Іди собі, чого так поспішаєш?
Не бачиш, як жовтіє листя й сад?

Чого прийшла? Тут я ще господиня!
Мої ще квіти мають пелюстки.
Ще не зів'яли айстри і жоржини...
Тобі не шкода їх?! Іди собі, іди!"

Зима змахнула гордо рукавами,
Посипався сріблясто-білий сніг.
"Я довго йшла дорогами, стежками,
Я бачила твій золотистий ліс.

Твоє багряне листя ще жовтіє,
Хоч голі клени, вишня у саду...
Ти добре працювала, моя мила,
Пишаюся тобою, визнаю.

Я лиш хотіла трішки налякати,
Лиш крапельку... А потім відступлю.
А ще хотіла сильно обійняти
Свою улюблену з сестер — багряно-золоту

✍️Марина Семйоник.🍁❄️
« Последнее редактирование: 27 Ноябрь 2024, 11:13:56 от Taras_777 »
" Когда нет мира  -  плохо  всем. Дайте миру шанс"  Джон Леннон.

Taras_777

• Аксакал
  • Спасибо
  • Все Буде УКРАІНА
Спілкуємось українською!
« Ответ #676 : 28 Ноябрь 2024, 21:32:10 »

Taras_777

• Аксакал
  • Спасибо
  • Все Буде УКРАІНА
Спілкуємось українською!
« Ответ #677 : 29 Ноябрь 2024, 20:35:45 »

Ми брати-близнюки, сьогодні нам виповнюється 20 років, ми захищаємо вас і бажаємо щастя.🇺🇦🙏❤️

Відпусти, мені дуже боляче
Не тримай мене брат, не тримай
В серці куля, воно навпіл розколоте
Відійти мені янголом дай

Не тягни мене друже, не пробуй
До життя повернути, прошу
Відлечу білим птахом у небо
Я вам звідти листа напишу

Не кажи нічого, просто почекай
Мені дуже важко говорити
Відпусти ти мою душу в рай
Знаю, мені там сподобається жити

Ти постарайся мене зрозуміти
Все, що міг при життю, я зробив
Обіцяй своє життя врятувати
Й розкажи моїй мамі, як я її любив

Не хвилюйся, брате, не треба
Я над хмарами спокій знайду
Буду споглядати, як пролітають лелеки
Як розквітне моя вишня у саду

Маму сиву в садочку побачу
Не плач рідна, тут добре мені
В нас також сад є із райських яблук
А вечорами ми слухаємо солов'їні пісні

Я йшов виносити сміття і побачив на снігу півбуханки хліба. Я підняв його, хліб виявився висохлим і більше нагадував камінь, і кинув у контейнер. Тільки я відійшов, як почув ззаду лайки. Я обернувся. Нахилившись, у контейнері колупався дуже літня людина. Бомж!?, - подумав я, - Хоча, ні. Одягнений пристойно. Що ж його так зацікавило в цій скриньці? Дід дістав той самий хліб, струсив його і дбайливо прибрав у пакет. Чудовий! - Знову подумав я і пішов додому.
Наступного дня я знову зустрів цього діда, але вже на зупинці. Він потроху дістав хліб з пакета, годував птахів. Я сів поруч із ним на лаву. Я уважно спостерігав, як птахи підходять і беруть крихти хліба, причому роблять це акуратно та неквапливо.

Спойлер   :
- Їм важливо дуже добре харчуватися. Взимку без їжі дуже важко і можна загинути, - раптом ледь чутно сказав старий, - Я ніколи не думав, що настане той день, коли люди перестануть цінувати хліб. Щодня я збираю його на вулиці, у смітниках. За останні роки я бачив купу всякого хліба, який просто був нікому не потрібний. Купа хліба, - він задумався, - Моїй мамі не вистачило лише маленького шматочка, її не стало ... а тут купа ...
Якесь повільне тремтіння пройшлося по мені. Я сидів і тупо мовчав, дивлячись на його старі скукожені руки, які все діставали і діставали нескінченні крихти з пакета. Я навіть не помітив, як підійшов мій автобус, відчинив двері, зачинив і поїхав. Тоді мені чомусь хотілося слухати його голос. Я ніби все життя був знайомий із цією людиною.

– Тоді нас евакуювали, – знову почув я. – Кілька днів ми їхали поїздом у невідомість.Мені було вісім, а Сашка півроку. Мама завжди міцно притискала нас до себе, щоб зігріти. Було дуже холодно. Їжі практично не було. Кожен сухар мама ділила на дві половини, один що більше віддавала мені, а інший клала собі в рот, довго жувала і віддавала Сашкові. Он прямий як ця ворона.
Я подивився, і справді та, що більше годувала з рота того, що менше. Старий дістав шматок побільше, кинув вороні і продовжив:
- Нас тоді бомбити стали, і потяг встав. Далі їхати не можна було. Я не знаю де ми були? Навколо ліси, поля та зима. Багато хто тоді загинув. Ховали просто в снігу, не було сил зовсім, та й лопат теж не було. У кого ще були сили, то ті йшли. Але куди ніхто не знає. Мама взяла Сашка, і ми пішли через ліс. Ішли довго, і скільки я теж не знаю. Їли сніг, тоді він здавався таким смачним. Мама казала, що це така біла смачна каша. А потім закінчився останній сухар. А потім ... Потім мама не прокинулася. Я розумів, що треба йти. За будь-що, але треба йти. Я взяв Сашка на руки, і ми йшли, йшли, йшли... Я пам'ятаю, як я впав. Здавалося – все! Я дивився на Сашку, а він усміхнувся і подивився кудись убік. Я з останніх сил підняв голову і побачив недалеко величезного собаку, тоді ще не знав, що це був вовк. Я їх ніколи не бачив. Він підійшов до нас і обнюхав. Сашко простягнув йому руку. Щось таке знайоме було у цих очах. Вовк пішов, зупинився і ніби кликав мене, знову пішов. Я не знаю, звідки в мене взялися сили, але я, прихопивши брата, пішов за ним. Через два поля ми вийшли до села, і я знову впав. Отямився я від того, що мене хтось гладив.Я розплющив очі і закричав:
- Мама мама!
Але то була не вона. Навпроти сиділа жінка і чимось розтирала мене. Сашко лежав у люльці і пив молоко. Очухавшись, я розповів усю нашу історію цій жінці і про великого собаку теж. Вона лише тоді посміхнулася й сказала, що у їхніх краях ніколи не бачили вовків. Ця жінка дала нам притулок і стала нашою мамою. Але ми з Сашком ще довго тягали і ховали хліб під ліжком. Ми чекали, що прийде мама, і ми обов'язково нагодуємо її.

– Останній автобус! - почув я голос. Я обернувся, але поряд нікого не було. Я їхав додому і весь час думав про цього старого. Вперше в житті я почав шанувати хліб. Якщо я знаходив сухий хліб, то розмочував його і віддавав птахам. Лише тоді, сидячи на зупинці, я зрозумів, що той, хто знає, що таке голод, ніколи не викине хліб.
Колись давно говорили, що хліб усьому голова, і я дуже сподіваюся, що прочитавши цю розповідь, люди дбайливіше ставляться до хліба. І я вкотре не побачу його на смітнику.
Автор: Ігор Шихов.
« Последнее редактирование: 29 Ноябрь 2024, 20:46:42 от Taras_777 »