Мій сусід, пенсіонер дядько Микола, на старість років вирішив уперше в житті поїхати до Туреччини.
Ніде далі свого райцентру не бував, а тут наслухався від кумів, як там гарно, все включено, море тепле.
Гроші на книжці якісь мав, от і подумав: «Скільки того життя, нащо економити на собі? Хочеться на старості хоч якихось вражень, бо навколо одні й ті самі грядки та паркани».
Перед вильотом вирішив провідати доньку Оксану, яка з родиною жила в сусідній області.
Сів на свої старенькі «жигулі», примчав без попередження, лишив машину під під’їздом і піднявся на поверх.
Двері відчинила Оксана — худа, обличчя сіре, під очима тіні.
Побачила батька, лише важко зітхнула: «Ой, тату... заходь уже, раз приїхав».
У Миколи всередині все стислося. Почав розпитувати, що сталося.
Донька сіла на кухні, підперла голову рукою: «Та що... Чоловік у лікарні, серце прихопило. Я на двох роботах розриваюся, кредит за квартиру платити нічим. Малий Денис зовсім від рук відбився, восьмий клас, школу прогулює, хамить. Я просто не стягую більше, тату». І сльози градом.
Микола пішов до онука в кімнату, спробував поговорити по-чоловічому, побув там хвилин п’ятнадцять.
Повертається на кухню, а Оксана просто поклала голову на стіл поверх брудного посуду і спить від безсилля.
Він навшпиньках вийшов у коридор, сів на стілець і задумався: «Це я, значить, буду пузо гріти на турецькому пляжі, а моя дитина тут з ніг валиться? Бідне моє дівчатко, кровиночка моя».
Яке там море? Не зможе він відпочивати, шматок у горло не полізе.
Підійшов, легенько розбудив доньку: «Оксанко, йди ляж на диван, я тут сам усе зроблю».
Вона підхопилася: «Ой, тату, мені треба бігти...»
Він обняв її за плечі, як малу дівчинку, повів у кімнату, вклав під ковдру. Онуку пальцем пригрозив: «Щоб тихо мені».
На кухні Микола тихенько, аби не дзвякнути, перемив усю гору посуду, почистив картоплі, зварив, дістав з банку кислу капусту, знайшов шматочок масла.
Увечері вже вечеряли разом. Оксана трохи відійшла, питає: «Тату, а ти ж кудись збирався?»
Тут би й розказати про путівку, але Микола лише махнув рукою: «Та до тебе я їхав, доню. Поживу у вас трохи, поки зять у лікарні, підсоблю чим можу».
Зранку батько встав першим, наварив манної каші, заварив міцного чаю. Донька з малим прокинулися — а на столі все готове.
Оксана побігла на роботу, Денис почав збиратися до школи. Дід перестрів його в дверях: «Якщо матір доведи до сліз — матимеш справу зі мною. Не дивись, що я старий, руки ще пам'ятають лопату. Після уроків — одразу додому. Зрозумів?» Хлопець буркнув щось, але очі опустив і пішов.
Удень Микола витягнув пилосос, вимив кожну щілину, витер пилюку, провітрив хату.
Сходив на базар, купив свіжого м’яса, зварив такого борщу, що аж ложка стояла. На десерт у магазині вибрав найбільший шоколадний торт — пекти дед не вмів, але порадувати хотів.
Онук повернувся, мовчки з'їв дві тарілки борщу і сів за уроки, навіть до комп'ютера не ліз, аби діда не злити.
Увечері прийшла Оксана, побачила цей затишок, розплакалася і притислася до батька: «Тату, ти в мене найкращий». На щоках уперше за довгий час з’явився рум'янець.
Вони ще довго сиділи на кухні, Микола розповідав якісь байки, аби тільки відволікти її від похмурих думок.
Так він провів у них тиждень: готував, прибирав, тримав у кулаці онука, Оксані тицьнув усі свої заощадження, запевнивши, що йому на пенсії нічого не треба.
Поїхав додому лише тоді, коли зятя виписали з лікарні.
Повернувся у свою хату, сів на ганку і думає: «Та пропади вона пропадом, та Туреччина. Яка радість від того моря, коли твоїм рідним погано?»
І на душі у старого стало так тихо-тихо, як ніколи раніше.
— Автор: Георгій Жаркий

Уявіть собі англійського професора, який понад 200 років тому проїхав російською імперією — від петербурга й москви до українських степів.
І після цієї подорожі він фактично написав:
Україна й московія — це два різні світи.
Його звали Едвард Даніель Кларк — британський науковець, професор Кембриджу, мандрівник і людина, яка не мала жодних причин когось ідеалізувати. Наприкінці XVIII — на початку XIX століття він вирушив у велику експедицію через території імперії Романових.
Те, що він побачив, вразило його настільки, що у своїх багатотомних записах він буквально протиставив Україну московії.
І це звучить дуже знайомо навіть сьогодні.
🌾 Коли Кларк потрапив в українські землі, він ніби опинився в іншій країні.
Після похмурої москви його шокували українські села:
білі охайні хатини,
сади,
квіти,
чисті подвір’я,
люди, які вечеряли великими родинами просто неба.
Він писав, що українські степи були наповнені запахом квітів, співом жайворонків і відчуттям спокою.
А найбільше його вразили самі люди.
Кларк описував українців як:
— чесних,
— гостинних,
— працьовитих,
— відкритих,
— охайних,
— доброзичливих.
Йому здавалося дивом, що навіть бідні селяни тут живуть із гідністю.
Він прямо писав:
«Малороси становлять куди шляхетнішу расу, ніж росіяни».
І це каже не українець XXI століття.
Це говорить англійський професор понад 200 років тому.
🪆 А потім була московія.
І контраст був настільки сильним, що Кларк не приховував шоку.
У москві він бачив:
бруд,
пияцтво,
грубість,
страх,
підозріливість,
розпусту після церковних служб,
атмосферу постійного приниження людини.
В одному селі, де поруч жили українці й росіяни, він написав, що різниця між ними помітна буквально з першого погляду — «між охайністю і нечистотою».
І додав фразу, яка стала відомою на всю Європу:
«Я радше пообідав би на підлозі української хати, ніж за столом російського князя».
⚔️ Особливо його вразили козаки.
Для британця вони виглядали не підданими імперії, а людьми свободи.
Він бачив у них:
гідність,
самостійність,
відчуття честі,
внутрішню незалежність.
І саме це, на думку Кларка, найбільше відрізняло українців від московитів.
Одні жили громадою та землею.
Інші — страхом перед владою.
📖 Найцікавіше те, що Кларк ніде не пише про «один народ».
Навпаки — він постійно підкреслює, що це різні культури, різні характери й різне бачення життя.
Тобто ще на початку XIX століття освічений європеєць бачив те, що pосія потім століттями намагалася стерти:
Україна — це окремий світ.
Історія іноді дуже вперта річ.
Бо навіть через двісті років ми знову бачимо той самий контраст:
між свободою і деспотизмом,
між людяністю і жорстокістю,
між гідністю і страхом.