— Синку, я нічого не купую… Просто дивлюся. Пенсія маленька, але мені тут просто добре побути, — тихо мовила старенька жінка посеред гамірного ринку.
Ринок гудів, як розтривожений вулик. Був липневий ранок, сонце вже добряче припікало. А люди сміялися, торгувалися, голосно гомоніли, несучи в руках пакунки з солодкими персиками, молодими кабачками та налитими сонцем помідорами.
Артем, чоловік років тридцяти з акуратною борідкою і втомленим поглядом, приходив сюди щосуботи. Він терпіти не міг супермаркети: там занадто холодно і все якесь «пластикове». А тут, на базарі, все дихало справжнім життям.
Вибираючи персики, він помітив поруч стареньку. Вона виглядала тендітною і навіть трохи розгубленою в цьому вирі кольорів та звуків. Темна охайна сукня, потерта сумка, сиве волосся, старанно зібране у вузол. Вона нічого не купувала. Просто спостерігала. Вдихала аромати. Мовчки.
Він уже збирався йти далі, але її погляд його затримав. Погляд лагідний, солодкий і водночас повний якихось далеких спогадів. Він побачив, як вона взяла в руки помідор, вдихнула його запах і повільно, майже з жалем, поклала на місце.
— Ви шукаєте щось, пані? — запитав Артем.
Вона всміхнулася — так, як усміхаються лише бабусі.
— Ні, синку. Я просто милуюся… З моєю пенсією особливо не розгуляєшся. Але побути тут для мене — ніби в саду погуляти. Тут життям пахне.
Артем змовчав. Глянув на свій напівпорожній кошик, а тоді на неї.
— А якби ви могли обрати… чого б вам найбільше хотілося?
— Ой, помідорів таких, знаєш, соковитих. І огірочків, отих пухирчастих, як колись у мами на городі були
Артем не став роздумувати й повернувся до продавця:
— Дайте кілограм помідорів, огірків, кабачків, молодої картоплі, моркви, цибулі, петрушки… І кропу теж побільше покладіть.
Жінка хотіла було відмовитися, почала махати руками, але він лагідно її перебив:
— Це вам. Про хороші речі не обов'язково просити, їх просто треба робити.
Вона взяла пакунки тремтячими руками, ніби боялася, що вони зникнуть, як міраж.
— Дякую, дитино… Зараз не часто зустрінеш таких…
— Може, нас не так і мало, — відказав Артем. — Просто ми часто соромимося робити добро першими.
Він пішов, але її слова — «я просто дивлюся» — весь день не йшли йому з голови.
Наступної суботи він знову побачив її. Той самий погляд, та сама лавка. Вона впізнала його і заквітла в усмішці.
— Знову ти? А я вчора такий борщ зварила… як колись, за молодих літ.
— А сьогодні що плануєте?
— Сьогодні… сьогодні я, мабуть, ще трохи помилуюся.
Він купив їй яблук та абрикосів. Цього разу вона вже не сперечалася.
Мало-помалу це перетворилося на ритуал: щовівторка та щосуботи вони зустрічалися на ринку. Вона «дивилася», він купував. Потім вони сідали біля фонтана, пили чай із термоса і розмовляли.
Її звали Марія Степанівна. Вона розповідала історії, про свій перший телевізор, про те, які великі кабачки вона колись вирощувала на дачі.
Одного разу він сказав:
— Мене Артемом звати.
Вона кивнула:
— Гарне ім'я… Знаєш, синку, ти для мене не просто перехожий. Ти той, хто залишився поруч.
З часом вони почали бачитися і поза ринком. Гуляли парком, він читав їй уголос книжки. Вона в’язала йому шарфи.
— У тебе руки завжди холодні, дитино, бережися.
Якось вона прошепотіла:
— У мене є онук. Але він десь далеко, за кордоном… А ти… ти даєш мені відчути, що я не сама на цьому світі.
Артем просто стиснув її руку. Він нічого не обіцяв, він просто був поруч.
Але одного вівторка Марія Степанівна не прийшла. І в суботу теж.
Схвильований Артем почав розпитувати знайомих продавців. Йому підказали адресу лікарні. Він поїхав туди негайно. Вона була зовсім слабкою, але коли побачила його, очі її знову заіскрилися.
— Я знала, що ти прийдеш…
Він сидів біля неї щодня. Читав, розповідав новини, показував фотографії з їхнього ринку.
Через тиждень Марії Степанівни не стало.
Минув місяць. Артем знову прийшов на ринок. Він приніс маленьку табличку і поставив її на край ятки, де продавали найкращі помідори.
На ній було написано:
«Дивитися — не коштує нічого.
В пам'ять про Марію Степанівну, яка бачила маленьке диво у кожному помідорі».
Продавець глянув на напис і мовчки кивнув Артему.
— Світлана була хорошою людиною. Одна з небагатьох.
З того часу Артем приходить сюди щовівторка і щосуботи. Іноді просто сидить на «їхній» лавці. Іноді допомагає стареньким донести сумки до зупинки. Іноді купує яблука дитині чи оплачує покупки якійсь бабусі, що рахує копійки біля каси.
І поступово інші теж почали робити так само. Невдовзі на ринку з'явилася ще одна табличка:
«Якщо вам не вистачає грошей — скажіть нам.
Ми допоможемо».
Все почалося з однієї жінки, яка «просто дивилася на помідори».
Маленький жест.
Але в ньому — вся наша людяність.