Одна жінка щоранку пекла дві коржі.
Одну — для членів сім’ї, а другу, додаткову, — для випадкового перехожого. Другу корж вона завжди клала на підвіконня, і будь-хто, хто проходив повз, міг її взяти.
Щодня, коли жінка клала корж на підвіконня, вона молилася за свого сина, який пішов з дому шукати кращої долі. Протягом багатьох місяців мати нічого не знала про свого хлопця й щиро благала про його безпечне повернення.
Згодом вона помітила, що якийсь горбань щодня приходить і забирає другий корж. Але замість слів подяки він лише бурмотів:
— Зло, яке ви чините, залишається з вами, а добро повертається до вас! — і продовжував свій шлях.
Так тривало день у день. Не отримуючи очікуваної вдячності, жінка почала почуватися обдуреною.
І одного разу, будучи особливо роздратованою, вона вирішила покінчити з цим:
«Я позбудуся цього противного горбаня!» — сказала вона собі й додала отруту в другий корж.
Але коли зібралася покласти його на підвіконня, її руки затремтіли. «Що ж я роблю?» — подумала вона. І негайно кинула отруєний корж у вогонь, спекла інший і поклала його на підвіконня.
Горбань, як завжди, взяв корж, пробурмотів свої незмінні слова:
— Зло, яке ви чините, залишається з вами, а добро повертається до вас! — і пішов собі далі, не здогадуючись про бурю емоцій усередині жінки.
Того ж вечора хтось постукав у двері. Коли жінка відчинила, на порозі стояв її син. Він виглядав жахливо: голодний, худий, знесилений, у подертих одежах.
— Мамо, це просто диво, що я тут! Я був від дому всього за милю, але так зголоднів, що знепритомнів. Я, мабуть, помер би, але саме тоді якийсь старий горбань проходив повз і був настільки добрим, що віддав мені цілий корж. Сказав, що це його єдина їжа на день, але він бачить, що я потребую її більше, ніж він.
Коли мати почула ці слова, її обличчя зблідло, і вона притулилася до дверей, щоб не впасти. Вона згадала про отруєний ранковий корж. Адже якби вона не спалила його у вогні, її власний син загинув би!
Тоді жінка зрозуміла істинний зміст слів:
«Зло, яке ви чините, залишається з вами, а добро повертається до вас!»
Мораль:
Робіть добро завжди, навіть якщо зараз цього ніхто не помічає й не цінує…