Вольфганг Амадей Моцарт — найвідоміший у світі вундеркінд, який зберіг і примножив свій геній у дорослому віці.
Ось кілька захопливих фактів з його незвичайного життя:
Спойлер :
• Свій перший концерт для клавіру Моцарт написав у чотири роки.
• Якось до нього підійшов студент і запитав: «Як написати симфонію?». Моцарт порадив спробувати щось простіше. Студент здивувався: «Але ж ви написали симфонію в дев’ять років!». На це Моцарт спокійно відповів: «А я ні в кого й не питав, як це робиться».
• У 14 років він став академіком. У день, коли йому присвоїли звання, Моцарт сказав батькові: «Тату, я тепер академік. Можна мені хоч трохи погуляти?»
• Повне ім’я композитора звучало як Йоганн Златоуст Вольфгангус Теофілус Ґоттліб Зиґізмундус Амадеус Моцарт. Цікаво, що Теофілус, Амадеус, Ґоттліб і Зиґізмундус — це різні варіанти імені, що перекладається як «улюбленець Бога» різними мовами.
• Вольфганг був сьомою дитиною в родині, але всі його брати й сестри, окрім старшої на 4,5 роки сестри Марії Анни, померли в дитинстві.
• Перше світове концертне турне Моцарта розпочалося, коли йому було всього сім років, і тривало три з половиною роки. За цей час він виступив у Парижі, Лондоні, а також у багатьох містах Швейцарії, Німеччини, Нідерландів, Фландрії та інших країн.
• Зріст Моцарта становив лише 160 см.
• Його улюбленим захопленням був більярд. Він часто витрачав значну частину своїх гонорарів саме на цю гру.
• Моцарт став автором першої в історії нелегальної музичної копії. У Сикстинській капелі він лише один раз почув «Miserere» Алегрі — музичний твір, нотна версія якого зберігалася виключно у Ватикані. Повернувшись додому, Моцарт майже дослівно записав твір по пам’яті. Папа Римський, замість того щоб розгніватися, був вражений його слухом і нагородив композитора орденом Лицаря Золотої Шпори.
• Саме Моцарт є автором музики, яка згодом стала основою гімну Австрії.
• У Моцарта був ручний шпак, якого він дуже любив. Одного разу птах почув, як композитор грав фрагмент щойно написаного фортепіанного концерту № 21. І невдовзі відтворив його — але з власними змінами: замість дієзів “заспівав” бемолі. Моцартові така інтерпретація сподобалась настільки, що він залишив цей варіант у фінальному записі твору. Це був випадок, коли натхнення прийшло з найнесподіванішого джерела — від пташиного голосу.
• У багатьох аеропортах світу перед початком оголошень можна почути перші ноти Короткої меси ре мажор, яку Моцарт написав у 18 років.
П’ять типів людей, з якими не варто сперечатися

Є люди, з якими кожна розмова — це марнування часу. Вони не слухають, не хочуть зрозуміти, і будь-який діалог перетворюють на сварку або фарс. Ось п’ять типів, з якими справді не варто зв’язуватися:
1. Упертий, як бетонна стіна
Це той, хто завжди має рацію. Його не переконати — ані фактами, ані логікою, ані спокоєм. Він не слухає: просто чекає моменту, щоб вколоти своїм переможним «а я ж казав!». Говорити з ним — це як говорити до бетонної, ще й армованої стіни.
2. Псевдоексперт
Думає, що все знає… хоча ледь-ледь розбирається в основах. Жонглює розумними фразами, сам не розуміючи їхнього змісту. І навіть не маючи уявлення про тему, буде переконувати тебе, що знає більше за будь-кого.
3. Той, хто вибухає через дрібниці
З ним будь-яка розмова перетворюється на конфлікт. Замість аргументів — крик. Замість діалогу — емоційна перепалка. Говориш про щось дрібне… і вже війна. Краще відступити, поки тебе не затягнуло.
4. Той, хто тихо ненавидить
Іноді це видно. Ти кажеш щось із добрими намірами — а він перекручує. Ти щирий — а у відповідь чуєш насмішку. Це не діалог, а отрута в гарній обгортці. І найгірше — ти нічого йому не зробив. Просто він носить у собі образу і прикриває її «об’єктивністю».
5. Зарозумілий всезнайко
Він усе вже знає. «Я це вже проходив!» — і дивиться згори вниз. Не слухає — бо, мовляв, і так усе розуміє. Твоя думка для нього — лише шум у фоні. Він не розмовляє — він виголошує монолог. І навіть не помічає, що ти вже давно його не слухаєш.
Проста мораль:
Замість того, щоб витрачати голос на тих, хто не слухає — говори до тих, хто справді хоче тебе зрозуміти.
Бо слова мають сенс тільки тоді, коли хтось щиро хоче їх почути.