Автор Тема: Спілкуємось українською!  (Прочитано 118496 раз)

Taras_777

• ВИП
  • Аксакал
  • Спасибо
  • -> Вы поблагодарили: 7351
  • -> Вас поблагодарили: 26782
  • Респект: +1079/-0
  • Все Буде УКРАІНА
Спілкуємось українською!
« Ответ #1290 : 07 Январь 2026, 15:33:19 »

У них вийшло: як Сінгапур звільнився від тотальної корупції і чому для України це питання виживання.
За останніми соціологічними дослідженнями українці називають корупцію головною загрозою для держави. Війна - на другому місці.
]І я продовжую вивчати приклади країн, яким вдалося викорінити корупцію. Сьогодні - Сінгапур. Країна, де я неодноразово бувала, спілкувалася з політиками й бізнесом, і навіть проводила інвестиційну конференцію, презентуючи можливості України. Тому це не «теорія з підручника», а досвід, який я бачила на власні очі.
СІНГАПУР ДО: УКОРІНЕНА КОРУПЦІЯ
Сьогодні Сінгапур — країна-лідер з найнижчим рівнем корупції у світі. Але так було не завжди. Після здобуття незалежності країна загрузла у корупції. Купівля голосів, незаконне фінансування виборів, лобіювання через пожертви фракціям, продаж рішень у парламенті. Правоохоронні органи - корумповані та неефективні. Антикорупційне законодавство — діряве, з десятками лазівок. Чиновники легко «пояснювали» походження майна подарунками. Знайомо, правда?
ТОЧКА ЗЛАМУ
Все змінив прихід до керування країною людини, яка не прийшла красти. Лі Куан Ю — лідер, який кардинально змінив Сінгапур і перетворив його на одну з найбагатших і найефективніших держав світу.
ЩО ВОНИ ЗРОБИЛИ, А НЕ ІМІТУВАЛИ:
1. Запроваджено реальне верховенство права. Без «недоторканних». За корупцію сідали і міністри, і високопосадовці.
2. Чесна оплата чиновників, прив’язана до середньої зарплати в бізнесі. Це знищило головний аргумент дрібної корупції і зробило чесну роботу вигіднішою за крадіжки.
3. Було введено презумпцію винності для чиновників: якщо ти живеш не за доходами — пояснюй. Не пояснив — відповідай. Доведена корупція означала конфіскацію майна, а не умовний строк.
4. Законодавство очистили від колізій і двозначностей. Корупція була чітко визначена — без «сірих зон» і «творчих трактувань».
5. Нульова толерантність у суспільстві. Подарунки перестали бути «традицією», а стали ганьбою.
6. І нарешті — радикальне спрощення процедур. Менше чиновників і підписів — менше можливостей для хабарів.
Лі Куан Ю чітко сформулював причину успіху: «Потрібні сильні лідери й рішучість карати всіх порушників без винятків». Відчули різницю з українською реальністю? Того, що зробив Сінгапур - достатньо, щоб зрозуміти головне: корупцію можна і треба викорінити!
" Когда нет мира  -  плохо  всем. Дайте миру шанс"  Джон Леннон.

Taras_777

• ВИП
  • Аксакал
  • Спасибо
  • Все Буде УКРАІНА
Спілкуємось українською!
« Ответ #1291 : 08 Январь 2026, 14:46:29 »

Поїхав хлопець кататися на велосипеді. Повертається додому на «крутому» джипі. Батько й мати шоковані:
— Де взяв? Хочеш підвести нас під суд? Ти хоч знаєш, скільки така «цяцька» коштує? Та всіх наших статків не вистачить, щоб розплатитися!
— Не панікуйте! Цю машину я купив.
— Як? За які гроші?
— Проїжджав я повз отой замок. Вийшла з нього тітонька й каже: «Хлопчику, чого ти їздиш на велосипеді? Ось купи в мене джип за п’ять гривень». А в мене якраз були ті п’ять гривень, що ви мені на морозиво дали. Я й купив.
Побігли батько й мати до тієї тітоньки:
— Це ви нашому синові авто продали за п’ятірку?
— Я. Нехай катається на здоров’я!
— Але ж чому?!
— Розумієте, мій чоловік сказав, що іде у відрядження на міжнародний симпозіум, а сам подався з новою секретаркою на Багами. Вчора зателефонував і каже, що довелося зробити незаплановані витрати, то щоб я продала джип і вислала йому грошей. Я так і зробила.

Taras_777

• ВИП
  • Аксакал
  • Спасибо
  • Все Буде УКРАІНА
Спілкуємось українською!
« Ответ #1292 : 09 Январь 2026, 14:01:35 »

Чому українці клали хліб на рушник і ніколи — просто на стіл
В українській традиції хліб ніколи не був просто їжею.
Його клали на рушник — завжди. Навіть у бідних хатах.
Причина проста і глибока: хліб вважався живим результатом праці Бога й людини разом. Земля дала зерно, людина — працю, небо — дощ. Тому хліб не можна було класти “просто так”, кришити, перевертати або викидати.
Навіть упущений на підлогу шматок піднімали й цілували.
Бо це була повага не до їжі — до життя.
Сьогодні багато хто не знає цього сенсу. Але відчуття поваги до хліба в українців залишилось на рівні підсвідомості.

10 речей, які не можна дозволяти, коли хтось заходить до вашого дому
(навіть якщо це родина)
Ваш дім — не готель.
Не кабінет психолога.
І точно не сцена, де інші скидають свій емоційний тягар.
Ваш дім — це ваш притулок.
А будь-який священний простір заслуговує на повагу.
Надто часто ми відчиняємо двері людям, які приносять більше отрути, ніж любові.
Іноді найвиснажливіші з них носять наше ж прізвище.
Нагадування для кожного з нас:
 Не дозволяйте критикувати ваш спосіб життя.
Ідеальний порядок чи розкидані іграшки, рис з яйцями чи лосось з авокадо — це ваше життя, а не їхнє.
 Не впускайте негативну енергію.
Плітки, скарги, злість — хай залишаються за порогом. Ваш дім заслуговує на спокій, а не на бурі.
 Забороніть коментарі про вашого партнера, дітей або самотність.
Ніхто не живе вашим життям, не плаче вашими сльозами і не сплачує ваші рахунки.
 Відмовляйтеся від порівнянь.
«А чому в тебе не так, як у них?»
Відповідь проста: «Їм — добре. Я йду своїм шляхом».
 Не садіть за свій стіл тих, хто не знає вдячності.
Подяка нічого не коштує. Неповага — занадто дорога. Немає поваги — немає другого запрошення.
 Не ставайте безкоштовним психотерапевтом.
Слухати — не означає дозволяти висмоктувати з себе сили. Якщо ніхто ніколи не питає: «А як ти?» — задумайтесь.
 Виженіть плітки.
Той, хто пліткує у вас, пліткуватиме й про вас. Це закон.
 Не дозволяйте знецінювати ваші досягнення.
Погасити борги, самостійно виховати дітей, пройти через випробування — це вже велике. Не вміють аплодувати — не заслуговують першого ряду.
 Ніколи не терпіть неповагу під приводом близькості.
Родина чи давні друзі — не мають імунітету. Межі потрібні всім.
 Не дозволяйте поводитися “як у себе вдома”.
Якщо люди не поважають простір, який ви створили, — покажіть їм вихід.
 Повага не випрошується — вона є обов’язком.
Ваш дім має залишатися оазою спокою, а не смітником для чужого хаосу.
Іноді справжнє прибирання — це не миття підлоги…
…а позбавлення від людей, які приносять безлад.
 Встановлюйте межі.
 Зачиняйте двері, коли потрібно. Бережіть свій спокій.

Taras_777

• ВИП
  • Аксакал
  • Спасибо
  • Все Буде УКРАІНА
Спілкуємось українською!
« Ответ #1293 : 10 Январь 2026, 14:47:37 »

ХТО Б ЩО НЕ ГОВОРИВ!!!
Ось як презентує Україну Фейсбук-сторінка Ecos del Este
Чи знаєте ви, що Україна, найбільша за площею країна Європи, — це край неосяжних рівнин, історичних міст та глибокої культурної спадщини, яка була ключовою для історії Східної Європи? Її ідентичність поєднує слов'янські традиції, народне мистецтво та міцний зв'язок з природою.
Загальні факти

• Країна: Україна
• Столиця: Київ
• Населення: ~36 мільйонів
• Валюта: Гривня (UAH)
• Розташування: Східна Європа
• Клімат: Континентальний, з холодною зимою та м'яким або спекотним літом
5 цікавих фактів

1. Україна відома як «житниця Європи» через родючість своїх чорноземних ґрунтів.
2. Київ — одне з найстаріших міст Східної Європи, історія якого налічує понад 1400 років.
3. Станція метро «Арсенальна» в Києві — одна з найглибших у світі - 105,5 m
4. Українська мова має один з наймелодійніших кириличних алфавітів, на думку лінгвістів.
5. Традиційна українська вишивка (вишиванка) — високоцінний національний та культурний символ.
Захотілося поділитися.
Тетяна Петрова
Побажаймо нашій рідній УКРАЇНІ перемоги і світлого майбутнього!

"Київ завжди розмовляв агресивною російською.
Коли ти говориш своєю рідною мовою у столиці України, на своїй землі, своїй Батьківщині, ти стаєш ворогом?! І від цього мені робили постійні зауваження:
«А ви што нє умєєте разгаварівать на нормальном язикє?»
Що змінилося? Та нічого!
Так сталося, що перебрався до Львова. Від долі не втечеш, не заховаєшся. У місті Лева вкотре відчув, що тут зовсім інша країна, аніж у Києві. Як не дивно, в Україні — це інша країна! Якби це жорстоко не прозвучало, — Київ нині — не українське місто!!!
З 1966 року, коли вперше переступив поріг привітної та дорогої мені оселі Івана Миколайчука, й досі столиця нічим не змінилася. В культурологічному питанні, мовному, адже мова — найголовніше для будь–якої нації, для будь–якої країни. На жаль, цього не усвідомлює ніхто, окрім розумних людей, а їх від сили два–три відсотки зі ста. У Києві нема і не було ніколи запаху правдивого Різдва, Великодня, народних традицій, духовних…
Постійно наводжу один приклад, який відчув на собі з різницею у 30 років.
31 січня 1967–го. Я на головній пошті столиці посилаю мамі телеграму до Львова. Пишу ж, звісно, рідною мовою. Дівчина за склом кидає мені назад і дослівно говорить: «Ви ваабщє можетє напісать на нормальном язике?» Це в Україні мені говорить якась шмаркачка. Чим прекрасна юність — ти не оглядаєшся і не думаєш про наслідки. Я лівша, б’ю рукою скло і спокійно виходжу. Ніхто не доганяв.
Минуло тридцять років. 1997–го у аптеку на червоноармійській, де я зайшов купити ліки для батька, завітав полковник української армії. З синіми погонами, під два метри зросту. pосійською мовою він поставив декілька запитань, на що йому відповіли лагідною українською. В кінці він каже дослівно те, що мені сказала дівчинка тоді на пошті: «А ви ваабщє можетє разгаварівать на нормальном язикє?» Я бив цього полковника, як гамана! Розтоптав його мобільний телефон і пішов. Ніхто не доганяв…
Ось так я виживав. Мав розмови з політв’язнями, які просиділи 20–30 років. Вони казали: «Іване, до концтабору звикаєш».
До цього морального концтабору я звикнути не можу. Існує багато вічних істин у житті, і люди високої освіти, вродженої культури їх добре знають. І, здавалося, мали б за цими правилами жити й інших научати. Це заповіді Божі!
Де є така країна у світі, у якій би мова не була головною.
Не знаєш мови — до побачення!
pосіяни та їхні нащадки живуть у нас з 1939 року і не вміють сказати «Добрий день» — «Здрасті!»
Те, що сталося з Кримом і Донбасом, планувалося давним–давно. Треба було змішати росіян з українцями, адже хо.х.ол змириться, а у розмові з московитом завжди перейде на російську.
Ми самі у всьому винні.
Мрія росіян — вивести гібридну націю: без роду, без племені, без мови і культури. Без відчуття Батьківщини, без відчуття, що у тебе є мама і тато. Ось у цьому корінь зла».

Іван Гаврилюк, український кіноактор

Taras_777

• ВИП
  • Аксакал
  • Спасибо
  • Все Буде УКРАІНА
Спілкуємось українською!
« Ответ #1294 : 11 Январь 2026, 13:10:55 »

Намалюй мені, зимо,
на віконечку квіти.
Ті, що квітли в дитинстві зимою на склі.
Як любили твої візеруночки діти.
І чекали, мов дива,
веселі й малі.
Намалюй мені, зимо,
дитинство щасливе
Без vійни, без тривог,
без безсонних ночей.
Ми на санках летіли
з гори галасливо,
Сміх іскристий дзвенів
з наших вуст і очей.
Намалюй мені, зимо,
цей світ без печалі.
Чистий, білий, красивий, блискучий, ясний...
Тільки знову сирени навкруг завищали.
Намалюй мені, зимо,
хоч сон без vійни...

#ЛідіяМищенко

Незаперечні Історичні факти, які знають в рф, але навмисно замовчують, бо соромно за них
 Вперше Україна згадується в Іпатіївському літописі. Зауважте, не малоросія, не інакше, а саме Україна.
Літопис складається: Лаврентьевский літопис, Повість минулих літ, Чернігівський, Київський, Галицько-Волинський літописи, в яких описано події від 860 до 1292 років. Джерела літопису є різноманітні: це князівські літописці, князівські грамоти, звіти послів, військові повісті, грецькі хроніки, оповідання очевидців та ін.
Спойлер   :
Вперше Україна згадується у літописній повісті про похід Ігоря Святославовича на половців у 1185. У багатьох джерелах Русь ототожнюється саме з Україною. У деяких редакціях наприклад,
Єрмолаївському списку (1189-1213 рр), Україну називають Країною, А у Київського літописі — Украйною Галичською...
Також назва "Україна" згадується у зв'язку зі смертю переяславського князя Володимира Глібовича, пізніше при описі подій правління галицько-волинського князя Данила

москви та росії тоді ще ніхто не знав
 Вищі навчальні заклади:

російська академія наук була заснована 1724 р., московський університет у 1755.
В Україні Острозьку академію засновано 1576 року, Львівський університет засновано 1661 р.
Друкований буквар в Україні вийшов у 1574 році у Львові, у
московському царстві це сталося на 60 років пізніше – у 1634 році.
Релігія: Київська митрополія заснована 988 року, а московська лише 1458 року. Київська ж митрополія на 460 років старша за vосковську.
Столиці: Київ засновано 482-го року,
м. москву засновано 1147 сином Володимира Мономаха Юрієм Долгоруким. Київ старший за москву на 665 років.
Перший монарх, коронований у московському царстві — іван грозний 1547 р. у наших землях Данило Романович Галицький – 1253 р.
 Монгольське ярмо:
Київ позбувся Монгольського ярма 1363 року після битви на Синіх Водах;
москва втратила ярмо 1480 року після стояння на Угрі, а данину Кримському хану московія платила до 1700 р., включаючи початок правління петра І.
 Назва:
Вперше «Україна» у літописах зустрічається у 1187 році.
Вперше термін
«росія» знаходимо за правління івана грозного на 400 років пізніше.
Автор однієї з перших у світі конституцій Пилип Орлик. 5 квітня 1710 р. був обраний гетьманом. Цього ж дня він оголосив «Конституцію прав та свобод війська Запорізького».
У США конституцію прийняли 1787 року.
У Франції та Польщі лише у 1791 р.
 Історичні факти, які слід знати
1. Державу під назвою
московія цар петро I перейменував на росію аж у 18 столітті, 1721 року!
2. Плем'я Мокші назвало свою річку москва, а переклад цієї назви, з мови Мокші, звучить як «брудна вода»! Будь-які інші мови не можуть перекласти слово москва! Слово «кремль» - є татарське і означає "укріплення на височини"!
З. У середні віки всі картографи Європи писали та проводили кордон Європи вздовж кордонів Русі (Русь – це територія нинішньої України)! А московія - улус, зі своїми фінськими народами, була складовою Орди, і Європа її справедливо відносила до Азії!
4. московія (росія) платила данину Кримському Хану, своєму Суверену та Господарю, який був правонаступником Золотої Орди до 1700 року. цар московії сам зустрічав кримського посла на Поклонній горі, садив його на свого коня, сам пішим під узду, вів коня з кримським послом у кремль, садив його на свій трон і вставав перед ним на коліна!
5. У 1610 році, в московії на  борисі годунові (мурза Гудун) закінчилася династія Ченгізідов (родич Чингісхана), на трон звели Олексія Кішку з фінського роду Кобили, а при вінчанні його на царство церква дала йому прізвище Роман, т.б. "Риму правити московією"!
6. катерина II після окупації руської Держави — Великого князівства Литовського 1795 р. своїм наказом веліла назвати угро-фінські племена московії якимись "великоросами", а українців - справжніх русичів - малорос!
7. Ніхто і ніколи не бачив в оригіналі договір про возз'єднання між московією та Україною, який нібито підписаний Б. Хмельницьким та царем а. романовим!
8. Кілька століть археологи  москвії шукають артефакти, що підтверджують достовірність Куликовської битви, але поки що безуспішно, ось тільки байку про перемогу Д. Донського над Мамаєм співають досі на всі голоси!
9. псковська,новгородська, смоленська обл. росії, - це колишні слов'яно-руські князівства і до угро-фінської московії вони не мали жодного відношення, поки московія-орда не окупувала їх відповідно в 1462, 1478 і 1654 роках! В інших областях московії ніколи не жили слов'янські племена та народи!
10. золота oрда та її дочка – московія, – єдині країни світу, які тримали в рабах власний народ, пояснюючи відсталість багатою на природні копалини московії від порівняно обділених на природні ресурси європейських країн! Адже ефективність роботи вільних людей набагато вища, ніж рабів!
 Дослідження генофонду
російського народу проводився російськими вченими 2000-2006 рр. і показали, що генетично росіяни - не слов'яни, а чистокровні фіни, що нічим не відрізняються від мордви (ст. Обличчя російської національності, №15, 2006).
Та за повідомленням московського центру лева гумільова, російські вчені вперше в історії провели дослідження російського генофонду та були дуже шоковані його результатами! У тому числі ці дослідження повністю підтвердили, що росіяни – не слов'яни, а лише російськомовні фіни. Результати аналізу мітохондріальної ДНК показали, що ще одна найближча рідня росіян, крім фінів Фінляндії, — це татари: росіяни від татар знаходяться на тій же генетичній відстані 30 умовних одиниць, які відокремлюють їх від фінів!
 У міфі про «слов'янські корені
російських» вченими росії поставлено жирну крапку: нічого від слов'ян у росіян немає! Лише трохи близька до слов'янської мови російська мова, але і в ній 60-70% не слов'янської лексики, тому російська людина майже не здатна розуміти мови слов'ян, справжній слов'янин розуміє схожі слов'янські мови...

P.S. Русь була і лишається Київською

Александр Корман

Taras_777

• ВИП
  • Аксакал
  • Спасибо
  • Все Буде УКРАІНА
Спілкуємось українською!
« Ответ #1295 : 11 Январь 2026, 21:46:46 »